Blog: stijgende energieprijzen

Energie transitie en het Nederlandse netwerk
Stijgende energieprijs biedt kansen

Groene energie is hot nieuws op dit moment. Energieprijzen rijzen de pan uit. De energiemaatschappijen klagen over het energienetwerk. En de consument en het MKB dreigt slachtoffer te worden. Hoe heeft dit zo ver kunnen komen? En wat is de oplossing voor dit probleem?

Om de kern van het probleem duidelijk te stellen, moeten we een tijd terug in de historie. Tientallen jaren geleden werd in Nederland een modern elektriciteit netwerk aangelegd. De eerste elektriciteitsvoorziening werd al in 1884 in Kinderdijk bij Rotterdam in gebruik gesteld. Vooral met verlichting als doel.

Sindsdien is het netwerk alsmaar uitgebreid en het elektriciteitsverbruik fors toegenomen. Voornamelijk kolen- en kerncentrales voorzien in de benodigde elektriciteit.

 

Sinds de laatste decennia krijgt energieverbruik een extra dimensie: verduurzaming. Grijze stroom moet groene stroom worden. Een vraag die gestuwd wordt door klimaatakkoorden en het maatschappelijke debat rond energietransitie.

Fam. Evers uit Putten

Juist op het moment wanneer we ambitieuze doelen stellen voor het omvormen van onze energieproductie, stijgt de vraag explosief.  De maatschappij wordt “ge-elektrificeert”. Of anders gezegd: fossiel wordt elektrisch. De grote vraag naar elektrische auto’s is daar het boegbeeld van, maar ook heel veel andere producten volgen hetzelfde patroon. Benzine, diesel, kolen en andere fossiele brandstoffen gaan langzaam maar zeker in de ban. En niet te vergeten: datacenters, productiebedrijven en dergelijke.

Kans

Energietransitie is een kans. Als we deze kans maar op de juiste manier gaan benutten. De laatste jaren is vooral ingezet op zonnepanelen. Dat betekent piekspanning in de middag en de rest van de dag geen energie. De combinatie met kleinschalige windenergie en energieopslag biedt perspectief.

In plaats van het energienetwerk als accu te gebruiken (lees: salderen) is het devies “zelf opwekken, zelf meteen gebruiken”.

 

Boerderijmolens

Alleen zonnepanelen is niet de oplossing. Alleen windenergie ook niet. De combinatie van zonnepanelen, windenergie en kleinschalige opslag biedt mogelijkheden om zelfvoorzienend te zijn. BestWatt biedt een flexibel systeem, waar kleine windmolens in verschillende vermogens en met verschillende masthoogtes worden aangeboden. Zodat, afhankelijk van vergunningsbeleid en locatie de ideale samenstelling gekozen kan worden. Bij voorkeur noemen we deze molens “boerderijmolens”. Juist om niet geassocieerd te worden met grote windturbines met alle gevolgen van dien. En omdat deze kleine windmolens zich qua omgeving en vergunningsbeleid uitstekend lenen om in agrarische toepassingen geplaatst te worden.

Meer foto’s? https://drive.google.com/drive/folders/1pSofeQn59Y7djDotlU1LEHdz4Xkd3hCL