Klant aan het woord: Familie Evers uit Putten

Sinds 2006 runnen Wouter en Arien Evers hun kalverhouderij in Putten. Een oud familiebedrijf, want Wouter is de 4e generatie die aan het roer staat. In de loop van de jaren is de stap gemaakt van melkveebedrijf naar 100% kalverhouderij. Met verbouw en nieuwbouw in 2006, 2009 en 2015 is het bedrijf uitgegroeid naar een capaciteit van ruim 1500 kalveren.

Uitbreidingen, plannen en vooruitzien. Het tekent het ondernemerschap van de Familie Evers. Via vrienden kwam Wouter begin dit jaar in contact met Joop Bettink, eigenaar van BestWatt. Met zonnepanelen had Wouter helemaal niets, maar de kans om eens iets met windenergie te doen leek hem interessant. De landelijke discussie over klimaatbeleid en energietransitie gaat de Familie Evers niet voorbij. Ondernemen is vooruitzien. Al snel werd het idee geboren om in de toekomst onafhankelijk te zijn van het energienetwerk.

Fam. Evers uit Putten

Na een gesprek met BestWatt werd wel duidelijk dat de volledige energievoorziening niet alleen uit wind te halen is. Het BestWatt concept voorziet in een combinatie van energie uit zon en wind. Zon- en windenergie vullen elkaar perfect aan. Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk. 

bestwatt energievoorziening putten

Het kalverbedrijf gebruikt flink wat energie. Onder andere om het water op te warmen waarmee het melkpoeder wordt gemengd. Daarnaast draaien de ventilatoren, de voerkeuken, etc. Een behoorlijke energievraag (circa 60.000 kWh per jaar).
Al met al werd het idee snel concreet. Een voorstel werd geboren om op de nieuwe stal 256 zonnepanelen te installeren. Daarachter een kleine windmolen met een masthoogte van slechts 20 meter. In verband met de ligging van de schuur zijn de 256 zonnepanelen verdeeld over de twee zijden van het dak. 
Samen met Van Westreenen, adviseurs voor het buitengebied, ontwikkelde BestWatt het plan. Het landschapsplan en vergunningstraject werden uitgewerkt en bij de gemeente Putten ingediend. Wouter: “Het vergunningstraject bij de gemeente liep heel soepel. Heel positief dat de gemeente een vooruitstrevende rol in energietransitie op zich wil nemen. Binnen twee maanden was het hele verhaal geregeld.”

BestWatt familie Evers uit Putten

Inmiddels staat de installatie ongeveer 4 maanden. Het installatieproces ging vlot. Twee werkdagen waren er nodig om alles gebruiksklaar te maken.

Wouter Evers: “Eigen energieopwekking werkt als een virus.
Het is gewoon een sport geworden ...”

Praktijk
Wouter: “Eigen duurzame energie werkt als virus. Het is gewoon een sport geworden. Wat leveren de zonnepanelen en windmolen aan energie op? En vooral: Hoe kan ik mijn eigen energie zo efficiënt mogelijk inzetten. Zo wordt de elektrische voerkar overdag opgeladen.
Praktijk is dat het hele bedrijf de laatste maanden volledig draait op eigen stroom. Zelfs ’s nachts had ik meerdere keren geen stroom nodig van buitenaf. De ventilatoren en voerpompen werkten op de geleverde stroom van de windmolen.”

Buurt
Hoe reageerde de omgeving op deze installatie? Wouter en Arien: “Heel enthousiast. Toen ze de aanvraag in de krant zagen was de reactie: Wat zijn jullie nu weer aan het doen? Er waren geen bezwaren. Nu alles staat is men nog steeds positief. Dusdanig dat meerdere ondernemers uit de regio overwegen om zelf een dergelijk concept te installeren.”
Vanwege de beperkte masthoogte is de kleine molen nauwelijks aanwezig in het landschap. Ook elementen als slagschaduw en geluid zijn te verwaarlozen.

Toekomst
Wouter: “Ik wil eerst een jaar draaien om te zien hoeveel energie er wordt opgewekt. Daarna hebben we de volgende plannen klaarliggen. In totaliteit wekken we ongeveer 30% meer stroom op dan we zelf nodig hebben. Mijn doel is om straks helemaal onafhankelijk van het stroomhuisje te zijn.” Arien: “We willen niet dat de grote energiemaatschappijen straks onze koers gaan bepalen.”

Op de piekmomenten van de dag – wanneer er gevoerd moet worden – is de energievraag het grootst. Nu is dat geen probleem. Als er stroom over is wordt er terug geleverd aan het net. Is er weer stroom nodig, dan wordt deze weer gebruikt.

Arien: “We willen niet dat de grote energie-
maatschappijen straks onze koers gaan bepalen.”

“Na een jaar draaien overwegen we een warmtepomp of ketel met warmtestaven aan te schaffen. De laatste is heel interessant, want deze werkt als een accu.
Bij piekmomenten gebruiken we de stroom om het water voor te verwarmen. Nu doen we dit al met biomassa. Je moet altijd water vanaf ca. 7 graden opwarmen naar de benodigde 80 graden.
Als we op deze manier het water al kunnen voorverwarmen hebben we véél minder energie nodig om het voer te bereiden.”

Advies
“Energievoorziening is een sport geworden”, aldus Wouter. “Naast het nemen van verantwoordelijkheid voor klimaat en nageslacht is het ook gewoon leuk om met je eigen energie bezig te zijn.
Ik kan collega agrariërs zeker aanraden om een dergelijke installatie te plaatsen. Energie wordt alleen maar duurder. Terwijl deze installatie best snel terug te verdienen is. Vanaf dat moment is de energie praktisch gratis en heb ik een verdienmodel.”